Print pagina

Ringetjes en schelpjes

Dit is een eenvoudig techniek die binnen ongeveer 1 uurtje klaar is. De schelpjes zijn mooi fijntjes en geven een leuk rinkelend geluid.

Benodigdheden

 • Open ringetjes 8 mm, voor het maken van de ketting. Circa 70 a 80 stuks nodig.
 • Open ringetjes 6 mm, voor het bevestigen van de schelpjes. Bij dit voorbeeld zijn 28 6 mm open ringetjes gebruikt.
 • Kralen of schelpen. Bij dit voorbeeld zijn 10 grote schelpen gebruikt. Verder 9 kleine schelpen met 2 gaatjes en 9 kleine schelpen met 1 gaatje.
 • Verlengketting of schakelketting
 • Sluiting

Instructies

Dit patroon bestaat uit 2 delen, namelijk het maken van een ketting (8 mm open ringen aan elkaar schakelen) en het versieren van de ketting (schelpjes met behulp van 6 mm open ringen bevestigen aan de ketting). Bij dit voorbeeld zijn open ringetjes van CreaDream gebruikt. Deze zijn reeds open gebogen.

Instructies ketting maken met 8 mm open ringetjes

 1. Neem een 8 mm open ring. Buig deze dicht.
  Afbeelding 1 en 2: pak het ringetje vast met behulp van 2 tangen en buig het dicht.
 2. Neem een 8 mm open ring die nog niet dicht is gebogen. Hang het dichtgebogen ringetje eraan. Buig het open ringetje dicht.
 3. Herhaal stap 2 net zolang tot je sieraad lang genoeg is. Je neemt dus een ringetje, hang het stukje ketting eraan en buigt vervolgens het ringetje dicht.
  Afbeelding 3: 8 mm ringetjes bevestigd aan elkaar.
Je hebt nu de ketting gemaakt. Je kunt nu de schelpjes eraan hangen.

Instructies ketting versieren met behulp van 6 mm open ringetjes

 1. Vouw de ketting dubbel zodat je precies het middelste ringetje vindt.
 2. Rijg een 6 mm open ring aan een schelp en aan het middelste ringetje van de ketting.
 3. Buig het dicht. Er hangt nu een schelpje aan de ketting.
 4. Ga vervolgens aan de linker- of rechterkant van het reeds bevestigde ringetje verder. Je moet steeds een oneven aantal ringen overslaan voordat je een kraal bevestigt aan een ringetje. Let ook op dat je het steeds aan de onderkant van een ringetje hangt. Hierdoor zullen de schelpjes netjes naar beneden hangen.
 5. Je kunt ook een schelpje hangen aan een schelpje die 2 gaatjes heeft. Vervolgens hang je de schelp met 2 gaatjes aan de ketting.
  Afbeelding 4: schelpjes met behulp van 6 mm open ringetjes bevestigd aan ketting.

Tips

 • Je kunt in plaats van een standaard verlengketting ook zelf een verlengketting maken. Neem een stukje schakelketting en bevestig met behulp van een 6 mm open ringetje een schelpje eraan.
  Afbeelding 5: bijpassend verlengketting.
 • Het is ook mogelijk zowel de grote schelp als de kleine schelp aan één ringetje te bevestigen. Je ziet dan de kleur van de grote schelp met voorop de kleur van de kleine schelp. Hierdoor kun je twee verschillende kleuren combineren. Bevestig eventueel ook aan de achterkant een kleine schelp, zodat het niet uitmaakt als de schelp per ongeluk verkeerd om hangt. Je rijgt dan dus een kleine schelp, grote schelp en weer een kleine schelp op één ringetje.
  Afbeelding 6: een grote schelp op een kleine schelp.
 • De open ringetjes zijn ook leverbaar in andere kleuren, zoals goud, brons of zwart. Hierdoor kun je een zomerse ketting maken met lichtzilveren open ringetjes en een winterse ketting met bijvoorbeeld zwarte open ringetjes.
  Afbeelding 7: voorbeeld combinatie zwarte open ringen met donkerkleurige schelpen.