Print pagina

Bedelarmband

Je kunt met behulp van kralen en/of bedels een leuke bedelketting of bedelarmband maken. Je kunt dit met behulp van schakelketting of bijvoorbeeld jasseron maken. Jasseron is een soort ketting verkrijgbaar in verschillende groottes. Op deze pagina kun je lezen op welke manieren kralen en/of bedels aan schakelketting bevestigd kunnen worden.

Benodigdheden

 • Schakelketting, bijvoorbeeld jasseron
 • Nietstiften en/of kettelstiften
 • Kralen en/of hangers
 • Eventueel splitringen
 • Rondbektang
 • Kniptang
 • Sluiting

Instructies

Voordat je gaat beginnen moet je eerst kijken welke kralen en bedels je graag wil gebruiken voor de bedelketting. Je kunt de kralen en bedels dan neerleggen in de juiste volgorde.
Afbeelding 1: maak je eigen ontwerp. Dit kunnen willekeurig kralen door elkaar heen maar het kan ook een patroon zijn.
Je kunt kralen en/of bedels op verschillende manieren bevestigen aan de schakelketting.
 • Je kunt een nietstift gebruiken als je bijvoorbeeld een kraal wilt kettelen waar niets onder zal hangen. Nietstiften hebben namelijk een klein uiteinde waardoor de kraal er net niet vanaf kan vallen en het uiteinde toch niet opvalt. Heeft de kraal een groot gat? Rijg dan eerst een paillet op de nietstift zodat de kraal niet van de nietstift af kan glijden.
 • Je kunt een kettelstift gebruiken als je meerdere items, bijvoorbeeld één kraal en één bedel, aan de schakelketting wil kettelen. Je kunt de kraal dan rijgen aan de kettelstift en aan het onderste oogje een bedel bevestigen.
 • Je kunt een splitringetje gebruiken als je alleen een bedel aan de schakelketting wilt bevestigen. Je buigt het ringetje dan open zodat je de bedel eraan kan bevestigen. Vervolgens buig je het ringetje weer open zodat je het aan de schakelketting kan bevestigen.
Zoals je ziet zijn bij de onderstaande foto twee nietstiften en één kettelstift gebruikt.
Afbeelding 2: 2 gekettelde kralen met nietstift en 1 geketteld met kettelstift.
Je kunt hieronder instructies vinden voor alle drie mogelijkheden. Welke mogelijkheden je moet gebruiken hangt af van je ontwerp.

Basistechnieken kettelen

Bedeltje maken met een nietstift

 1. Rijg een kraal op de nietstift.
 2. Knip een stukje van de nietstift af. Je moet een stukje boven de kraal overhouden. De grootte hangt af van hoe groot je het oogje wilt hebben die je zometeen gaat buigen. Meestal heb je aan circa één centimeter restje nietstift genoeg.
  Afbeelding 3: rijg een nietstift en knip het resterende gedeelte af.
 3. Buig de nietstift mooi rond. Buig het niet helemaal dicht; je moet het namelijk nog bevestigen aan de schakelketting.
 4. Rijg het oogje aan de schakelketting. Let goed op aan welk oog van de schakelketting je rijgt. Door het bijvoorbeeld steeds bij een 'even' oog te rijgen zullen de bedels mooi recht naar beneden hangen als je het sieraad draagt. Let ook op dat je het dan steeds aan de 'onderkant' van het ringetje bevestigt en niet soms per ongeluk aan de 'bovenkant'.

Bedeltje maken met een kettelstift en bedeltje

 1. Buig één oogje van de kettelstift open en rijg vervolgens het bedeltje eraan.
  Afbeelding 4 en 5: buig het oogje open zodat het bedeltje bevestigd kan worden.
 2. Vervolgens knijp je de kettelstift weer dicht, zodat het bedeltje er niet af kan vallen.
 3. Vervolgens rijg je de bijbehorende kraal. Knip een stukje van de kettelstift af. Je moet een stukje boven de kraal overhouden. De grootte hangt af van hoe groot je het oogje wilt hebben dat je zometeen gaat buigen. Meestal heb je aan circa één centimeter restje kettelstift genoeg.
  Afbeelding 6: knip de resterende lengte af.
 4. Buig de kettelstift vervolgens mooi rond. Buig het nog niet helemaal dicht.
  Afbeelding 7: buig een oogje maar laat het nog open.
 5. Rijg de kettelstift vervolgens aan de schakelketting. Nu kun je het dichtknijpen zodat het niet van de schakelketting af kan glijden.
  Afbeelding 8: rijg de kettelstift aan de schakelketting en buig het dicht.

Bedeltje bevestigen met een splitring

 1. Buig met behulp van je vinger de splitring open.
 2. Rijg de bedel.
 3. Buig met behulp van je vinger de splitring open.
 4. Bevestig de ring aan de schakelketting.

Het afwerken van een ketting

Een bedelketting hoeft niet van begin tot eind vol te zijn met bedels of gekettelde kralen aangezien het dan meestal niet mooi valt. Je kunt dus tijdens het kettelen het beste zorgen dat de kralen in het midden van de ketting zijn. Zorg dat de ketting iets langer is dan het zou moeten zijn zodat je, voordat je het afwerkt, eerst goed kunt bekijken hoe lang je het precies wilt hebben.
 1. Houd de ketting om je nek om te kijken welke lengte gewenst is.
 2. Knip eventueel de resterende ketting af, zowel links als rechts, zodat de kralen mooi in het midden blijven.
 3. Bevestig een slotje aan de ene kant en een splitring of verlengketting aan de andere kant.

Het afwerken van een armband

Een armband mag van begin tot eind versierd zijn. Je kunt dus al voordat je de schakelketting of jasseron gaat versieren een slotje bevestigen. Let op dat als je gebruik maakt van een kapittelslot het uiteinde van de armband niet te vol geketteld is: er moet een stukje uiteinde door het oogje van het kapittelslot passen.

Tips

Deze pagina gaat over een basistechniek, namelijk kraaltjes of bedeltjes bevestigen aan schakelketting. Er zijn dus ontzettend veel varianten mogelijk. Hieronder een paar voorbeelden voor inspiratie, gemaakt door Kralen.com:

Afbeelding 9: Een symmetrisch patroon.
Afbeelding 10: Deels symmetrisch: wel kralen en bedels om en om maar willekeurige kralen.
Afbeelding 11: Bedeltjes bevestigt aan gekettelde kralen in plaats van aan een schakelketting.
Afbeelding 12: Alleen metalen bedels.
Afbeelding 13: Combinatie van gekettelde kralen en kleine kralen geketteld aan een schakelketting.