Print pagina

Den Haag - Hobbijou

Hobbijou.nl geeft allerlei soorten workshops waaronder…glaskralen maken! Wij hebben het afgelopen zaterdag 28 maart 2009 uitgeprobeerd. Op deze pagina kun je lezen wat je allemaal leert tijdens zo ’n workshop.

Glaskralen maken & veiligheid

Onder het genot van een kopje koffie gaan we aan de slag. We krijgen eerst wat uitleg over de materialen, het glas en het gereedschap dat we gaan gebruiken. Maar het meest belangrijke voordat je begint is veiligheid! We dragen speciale brillen (Didynium bril) die er voor zorgen dat je ogen beschermd zijn tegen wegspringend glas en lasogen.

Afbeelding 1 en 2: de werkplek
Daarna mogen we glasstaafjes uitzoeken in allerlei kleuren van het merk Moretti. Dat valt nog niet mee , er is keus genoeg!
Moretti glasstaven
Afbeelding 3: de glasstaven

Het maken van een basis kraal

Zodra alles goed ligt krijg je eerst uitleg over hoe het maken van kralen in zijn werk gaat. De mandrel is een metalen staafje met daaromheen een soort pasta (beadrelease). De pasta zorgt ervoor dat de kraal niet vast zit aan het metalen staafje. Als eerste verhit je de mandrel met de brander, zodat deze goed op temperatuur komt. Vervolgens verhit je de glasstaaf. Je moet hierbij opletten dat je het geleidelijk verhit want als het te snel heet wordt, breekt het automatisch. Zodra het op de juiste temperatuur komt begint het glas te smelten. Het is dan feloranje en smelt langzaamaan los. Je kunt dan beginnen met het maken van de kraal! Je houdt de mandrel net iets onder de brander en draait van je af. Het glas hangt er verticaal net boven.
Afbeelding 4: het verhitten van de mandrel.
Afbeelding 5: het verhitten van het glas.
Afbeelding 6 en 7: smeltende glas draaien om de mandrel.
Doordat het zo heet is smelt het glas naar beneden en draait het dus bijna vanzelf om de draaiende mandrel heen. Door het precies verticaal boven de mandrel te houden, lukt het beter een mooie ronde kraal te maken. Zodra de kraal groot genoeg is kun je de glasstaaf weghalen. Door het geleidelijk aan te smelten en regelmatig te draaien vormt de kraal vanzelf mooi rond. De eerste kraal is dan gemaakt!
Afbeelding 8 en 9: het ronddraaien van de kraal.

Het versieren van de kraal

Het is vervolgens mogelijk de kraal op allerlei manieren te versieren. Je kunt bijvoorbeeld een tweede kleur glasstaaf pakken en dat eroverheen laten lopen. Ook is het mogelijk frit (kleine stukjes glas) toe te voegen en deze mooi erin te laten smelten. Een basistechniek die vaak gebruikt wordt is het maken van stippen/dots, want met de stippen/dots kunnen weer allerlei andere dingen gemaakt worden, waaronder bloemen!

Het maken van dots

De dots maak je met behulp van een dunnere glasstaaf (stringer). Deze dunnere glasstaaf maak je door een staaf aan het eind te smelten. Je pakt het eind vervolgens vast met een pincet en trekt deze met een bepaalde snelheid weg. Vanwege de hitte ‘rek’ je het glas automatisch uit! Zodra de rek eruit is houd je dat even in het vuur zodat het vanzelf los smelt. Op zo’n manier heb je meerdere lange, dunne staafjes.

Afbeelding 10 t/m 13: het maken van stringers.
Hiermee is het eenvoudiger om een dot toe te voegen aan een kraal.

Je maakt een basis kraal en dan hou je de stringer tegen de bovenkant van de vlam. Door de hitte smelt het, en door het gewicht vormt het vanzelf een rondje. Door vervolgens de dot tegen de kraal aan te duwen, blijft de dot vanzelf op de kraal en smelt het los van de stringer. Je hebt nu een “pukkelkraal”. Het is ook mogelijk het druppeltje helemaal erin te laten smelten. Op zo ’n manier krijg je ’n mooi cirkeltje op de kraal, waarna je bijvoorbeeld met ’n andere kleur ’n druppeltje erop kan doen. De designs zijn eindeloos.

Het is ook mogelijk terwijl de druppel nog heet is (en dus zacht) met een mesje erin te drukken. Als je 3 druppels naast elkaar heb en alle 3 een streepje (nerfje) hebben, lijkt het vanzelf net een mooie bloem!

Het afkoelen van de kraal

Zodra je tevreden bent met de kraal laat je het langzaam afkoelen. Zodra de gloed weg is en de kraal in sommige gevallen weer zijn eigen kleur heeft, is het voldoende afgekoeld om het in het koelgranulaat te kunnen doen. Het koelgranulaat zorgt ervoor dat de kraal niet te snel afkoelt. Als het te snel afkoelt kan het uiteindelijk breken en dat zou zonde zijn van al je werk.
Afbeelding 14: de koelgranulaat.

Kortom…veel mogelijkheden!

Kortom er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Nadat je de basiskraal goed onder de knie hebt is het leuk om de kraal te versieren. Er worden allerlei technieken voorgedaan van pukkel kraal tot luchtbellen. Er komt veel werk bij kijken, allerlei dingen waar je op moet letten, maar dankzij de uitgebreide begeleiding wordt je er voldoende aan herinnerd waar je op moet letten. Houd er wel rekening mee dat het ook veel oefenen is en dus veel tijd kost. Bij een dagworkshop worden meestal 15 tot 20 kralen gemaakt.

Afbeelding 15: de resultaten van 2 deelnemers.
Afbeelding 16: voorbeelden gemaakt door de trainster
Hobbijou gebruikt goede branders (de zogenaamde Minor bench). Deze geruisloze gasbrander werkt op propaangas in combinatie met zuurstof en geeft een warmere vlam waardoor je sneller mooie kralen kunt maken en het glas mooi blijft. Verder zijn er daar maximaal 3 werkplekken voor 3 deelnemers, waardoor je zeker weet dat je voldoende begeleiding en aandacht krijgt.

Ben je na een workshop helemaal enthousiast maar weet je nog niet zeker of je zelf een brander wil kopen? Voor slechts € 25,- per 2,5 uur mag je daar de brander gebruiken. Je moet dan wel al 2x een workshop gevolgd hebben om zeker te zijn dat je voldoende ervaring heb om zonder begeleiding glaskralen te kunnen maken. Ga voor meer informatie naar www.hobbijou.nl. Er zijn ook andere leuke workshops, waaronder zeepkettingen maken of tassen pimpen!