Print pagina

Wire wrap

Een leuke variant van de populaire techniek kettelen is om wire om de kralen heen te draaien. Het heeft veel variatie mogelijkheden en het geeft een leuk effect. Voor deze techniek is geen ervaring nodig.

Benodigdheden

 • Kralen
 • Wire met dikte 22 gauge
 • Sluiting + verlengketting
 • Eventueel open ringetjes
 • Kniptang voor het knippen van de wire
 • Rondbektang voor het buigen van de oogjes
 • Platbektang en rondbektang voor het open buigen van de open ringetjes

Instructies

Wire is een soort metaaldraad, verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Bij deze techniek worden de kralen aan elkaar bevestigd met behulp van wire. De kralen worden versierd door de wire om de kraal heen te draaien. In deze instructies staat uitgelegd hoe je de kralen kunt versieren en aan elkaar kan bevestigen. Lees voor de zekerheid eerst alle instructies voordat je aan de slag gaat.
 1. Rijg een kraal aan de wire.
 2. Buig een oogje. Zorg dat er een klein stukje wire overblijft. Je gaat daar namelijk wire omheen draaien.
  Afbeelding 1 en 2: resultaat stap 1 en 2.
 3. Houd de wire vast met de rondbektang. Pak de lange wire vast met je hand en draai het om het korte stukje wire. Ga door tot je het zelf lang genoeg vindt of tot je het helemaal om het stukje wire heen hebt gedraaid. Buig het uiteinde van het stukje wire plat naar beneden. Het zal straks verborgen zitten in de kraal waardoor het niet zal gaan kriebelen als het sieraad wordt gedragen.
  Afbeelding 3 en 4: resultaat stap 3.
 4. Druk de kraal tegen de gedraaide wire aan zodat het uiteinde in de kraal verborgen zit. Je kunt het oogje eventueel bijbuigen zodat het mooi in het midden van de kraal zit. Knip vervolgens de wire af van het spoeltje. Let op dat je hierbij circa 10 centimeter wire overhoudt. (Deze lengte is afhankelijk van de grootte van de kraal en het aantal keren dat je de wire om de kraal heen wilt draaien.)
 5. Houd de wire vast met de rondbektang. Houd circa 1 cm afstand tussen de tang en de kraal. Buig de wire om de rondbektang heen zodat je een oogje krijgt.
 6. Houd de wire vast met de rondbektang. Wikkel de wire een paar keer om de onderkant van het oogje. Draai door tot je het zelf mooi vindt. Je kunt het oogje bijbuigen zodat het mooi in het midden van de kraal zit.
  Afbeelding 5, 6 en 7: resultaat stap 4, 5 en 6.
 7. Draai vervolgens de wire om de kraal heen. Dit doe je met behulp van je handen. Ga door tot je het zelf mooi vindt of tot de wire bijna op is.
 8. Wikkel de wire een paar keer om de onderkant van het oogje. Doe dit een aantal keren zodat de wire stevig vastzit.
  Afbeelding 8 en 9: resultaten stap 7 en 8.
 9. Knip de eventuele resterende wire zo kort mogelijk af. Knijp het uiteinde van de wire vervolgens plat. Op die manier is het uiteinde verborgen waardoor het niet meer kriebelt. Je hebt nu je eerste kraal versierd met wire.
  Afbeelding 10 en 11: resultaat stap 9.
 10. Je hebt nu één kraal gemaakt. Herhaal stap 1 t/m 9 voor iedere kraal. Je kunt de kralen vervolgens aan elkaar bevestigen op de volgende manier.
  1. Pak een open ring. Pak deze aan de ene kant vast met een rondbektang en aan de andere kant met een platbektang. Buig het ringetje open.
  2. Rijg 2 gekettelde kralen aan de ring.
  3. Buig het ringetje dicht.
  Op zo ’n manier worden de kralen aan elkaar verbonden door middel van een ringetje. Je kunt ook zonder ringetje de kralen aan elkaar bevestigen, maar met ringetje valt het soepeler. Indien het zonder ringetje gemaakt moet worden, bijvoorbeeld omdat je een kleur wire gebruikt en je geen open ringetjes in dezelfde kleur hebt, moet je tussen stap 5 en 6 eerst de kraal bevestigen aan de vorige kraal. Zie onderstaand voorbeeld:
  Afbeelding 12: kralen aan elkaar bevestigen zonder open ringetje.
 11. Zodra alle kralen aan elkaar zijn bevestigd kun je aan de ene kant het slotje bevestigen, door middel van een open ring, en aan de andere kant de verlengketting, door middel van een open ring.

Tips

 • Je kunt zelf bepalen hoe je de kralen versiert. Je kunt bijvoorbeeld iedere kraal op dezelfde manier versieren of iedere kraal juist anders versieren. Je kunt de kraal bijvoorbeeld rustig houden door er maar één keer wire omheen te draaien. Je kunt de kraal ook juist druk versieren door er meerdere keren wire omheen te draaien.
 • Eventueel kun je het versieren af en toe overslaan. Je hebt dan ook kralen waar geen wire omheen is gedraaid. Dit geeft een rustiger indruk.
 • Er zijn veel patroontjes mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook een soort knoopje om de kraal maken:
  Afbeelding 13: variatie patroon
 • De wire is in allerlei kleuren verkrijgbaar, zoals zilver, goud, rood en zwart. Als je geen zilver- of goudkleurige wire wilt gebruiken, moet je iets voorzichtiger zijn tijdens het versieren van de kralen. De gekleurde wire heeft namelijk een koperen kern met daaromheen een gekleurd laagje. Als je te hard en te vaak op de wire knijpt beschadigt het laagje waardoor de koperen kern tevoorschijn komt. Door niet te hard te knijpen kun je dit voorkomen. Het helpt ook als je plakband om de rondbektang plakt. De rondbektang is dan helemaal glad en zal de wire dan minder snel beschadigen.