Print pagina

Shaggy loops

Chain maille is de algemene benaming voor technieken waarbij open ringetjes aan elkaar bevestigd worden. Er zijn heel veel variatiemogelijkheden door verschillende groottes en aantallen te gebruiken. Bij sommige patronen kan het heel veel tijd kosten. Sommigen zien het dan haast als mediteren omdat het dan steeds dezelfde handelingen zijn waar wel alle aandacht voor nodig is. Gelukkig zijn er ook eenvoudige patronen die redelijk snel gaan. ‘Shaggy loops’ is daar een van.

Bij shaggy loops bevestig je ringetjes in één maat, bijvoorbeeld 6 mm of 8 mm, op ’n bepaalde manier aan elkaar. Het krijgt ’n redelijk vol effect, alsof het allemaal sliertjes zijn. Door ook op bepaalde ringetjes kralen te rijgen wordt het nog voller.
Afbeelding 1: voorbeeld gemaakt door Sandra Bouw. Er is gebruik gemaakt van 6 mm open ringetjes en 6/0 miyuki rocailles.

Benodigdheden

 • open ringen, bijvoorbeeld 6 mm of 8 mm. Bij een armband met 6 mm ringetjes heb je circa 112 stuks nodig.
 • rocailles / kralen die op de open ring passen. 6/0 rocailles kunnen eenvoudig geregen worden. Bij een armband met 6 mm ringetjes en dus 1 rocaille per ringetje heb je circa 76 kralen nodig.
 • 2 tangen voor het open en dicht buigen van de ringen, bijvoorbeeld platbektang en rondbektang
 • slotje, bijvoorbeeld karabijn- of kapittelsluiting

Instructies

We gaan eerst beginnen met het gereed maken van de ‘versierde ringetjes’.
 1. Buig een aantal ringetjes dicht.
  Afbeelding 2: buig met behulp van 2 tangen een ringetje dicht.
 2. Neem een ringetje, rijg daar 1 kraaltje en 1 dicht ringetje op. Buig het ringetje dicht.
 3. Herhaal stap 2 meerdere keren.
  Afbeelding 3: resultaten stap 3.
Je hebt nu setjes gemaakt. Deze kunnen vervolgens aan elkaar bevestigd worden.
 1. Neem een ringetje, rijg daar 1 setje, 1 dicht ringetje en weer 1 setje op. Buig hem dicht. Je hebt nu het begin gemaakt van je creatie.
 2. Neem een ringetje. Rijg daar 1 setje, het begin van je creatie (het middelste ringetje) en weer 1 setje op. Buig hem dicht.
 3. Herhaal deze laatste stap tot je creatie lang genoeg is.
 4. Bevestig vervolgens de sluiting aan de creatie. Dit kan door een open ringetje open te buigen en de sluiting daaraan te rijgen. Als de sluiting te groot is voor de kleine open ring kan hij eventueel bevestigd worden met behulp van een grotere open ring.

Tips