Print pagina

Overige benodigdheden

Naalden

Doordat er veel patronen zijn waarbij je meerdere keren door dezelfde kraal moet rijgen, is het belangrijk dat je ’n dunne naald, speciaal voor rijgwerk, gebruikt. Je kunt dus niet gewone naainaalden, die je bijvoorbeeld bij de Hema koopt, gebruiken voor speciaal rijgwerk. Je kan eventueel naalden met stomp uiteinde kopen zodat er minder kans is dat je de naald door de draad steekt of jezelf per ongeluk prikt.
Afbeelding 1: voorbeeld rijgnaalden.

Draad

Er zijn 2 soorten draad die het meest gebruikt worden. Fireline wordt het meest gebruikt maar het is ook maar net wat je zelf fijn vindt om mee te rijgen.
 • Fireline
  Fireline is een speciaal soort nylondraad, oorspronkelijk bedoeld voor de vissport. Het is heel sterk, soepel en dun.

  Voordeel van Fireline ten opzichte van rijggaren is dat je de naald niet per ongeluk door de draad kan steken, het gaat namelijk niet rafelen. Ook is de kans op knoopjes daardoor kleiner. Fireline wordt voornamelijk in kleur crystal verkocht wat vaak minder zal opvallen dan bijvoorbeeld zwart rijggaren.
  Afbeelding 2: fireline
 • Nymo rijggaren
  Het is zeer sterk (kan niet kapot getrokken worden), soepel en dun. Nymo B (0.2 mm) is geschikt voor speciale rijgpatronen waarbij de draad meerdere keren door de kraal heen moet. Hoe dunner het draad, hoe vaker het namelijk er doorheen past. Nymo D (0.3 mm) is geschikt voor speciale rijgpatronen waarbij het sieraad wat zwaarder zal zijn of waarbij het niet zo vaak door het gat heen hoeft. Nymo D is namelijk sterker dan Nymo B.

  Het kan voorkomen dat je de naald per ongeluk door het rijggaren heen steekt. Je kan de kans hierop verkleinen door de draad even overThread Heaven, een soort bijenwas, heen te wrijven. Je hebt dan ook minder kans op knopen.

  Voordeel van Nymo ten opzichte van Fireline is dat het in meer kleuren verkrijgbaar is. Door ongeveer dezelfde kleur als de kralen in je creatie te gebruiken zal het draad minder opvallen. Wel is het zo dat het per techniek verschilt hoeveel de draad zal opvallen. Bij sommige patronen zie je vrijwel niets van de draad waardoor je ook niet draad in dezelfde kleur hoeft te nemen.
  Afbeelding 3: nymo rijggaren

Overige hulpmiddelen

 • Driehoekje voor het eenvoudig oppikken van kralen.
  Afbeelding 4: bead tray, handig driehoekje voor het eenvoudig oppikken van kralen.
 • Kralenrijgmat zodat kralen niet zo makkelijk wegspringen tijdens het rijgen, en zodat de kralen eenvoudig weer opgepikt kunnen worden met behulp van de driehoek.
  Afbeelding 5: voorbeeld kralenrijgmat in gebruik.