Print pagina

Kleurtypes kralen

De rocailles zijn in veel verschillende kleurtypes verkrijgbaar. Sommige soorten zul je wel al kennen, bijvoorbeeld:
  • transparant, je kunt 'n beetje door de kralen heen kijken
  • opaque, hier kun je dus niet doorheen kijken
  • silverlined, een beetje zoals transparant maar met zilveren lijntje aan de binnenkant
Er zijn echter nog veel meer varianten, bv opaque matte (mat en niet transparant), opaque matte ab (mat en niet transparant en met ab laagje), etc. Soms kan het mooi zijn om verschillende kleuren maar allemaal van hetzelfde kleurtype te gebruiken, het loopt dan vaak heel subtiel over. Soms is het ook juist beter verschillende kleurtypes te gebruiken zodat het contrast groter is. Hierdoor zie je beter het verschil tussen de kleuren waardoor het patroon soms mooier opvalt.

Als je graag veel contrast wil is er 'n trucje om te kijken of er genoeg contrast is. Dit is 'n trucje dat oorspronkelijk bij patchwork gebruikt werd. Je kunt gekleurd doorzichtig plastic gebruiken, bijvoorbeeld de verpakking van een kersenbonbon. Hou dit boven de kleurencombinatie. Als er veel contrast is zie je dat goed door het plastic heen, als er weinig contrast is zie je weinig kleurverschil wanneer je door het plastic kijkt.

Stel je wil veel kleuren combineren en heel subtiel van de ene naar de andere kleur overgaan. Dan kan het ook mooi zijn om bijvoorbeeld 1 kleur in meerdere kleurtypes te gebruiken, bijvoorbeeld turquoise in opaque en turquoise in opaque glanzend. Het verschil is dan heel subtiel maar het geeft wel een bepaald 'glans' effect.

Over het algemeen kun je bijvoorbeeld silverlined rocailles gebruiken voor een wat chiquer effect, opaque voor de wat drukkere sieraden maar het verschilt natuurlijk nog per kleur.