Kralen.com > Instructies > Rijgen > Kettingen > Kreukelketting

Kreukelketting

Nathalie heeft een tijd terug een leuke tutorial gezet op ons forum. Deze kreukelketting is eenvoudig te maken: je rijgt rocailles en eventueel wat grotere kralen op circa 5,5 meter staaldraad. Met behulp van een muntje kun je de draad vervolgens laten krullen. Door de draad een aantal keren dubbel te vouwen krijg je vanzelf ’n sieraad met meerdere rijen. Ideaal om mooie kralenrestjes te verwerken. Hieronder kun je haar complete tutorial lezen.

Voorbeeld van Nathalie Voorbeeld van Nathalie
Afbeelding 1 en 2: voorbeelden van Nathalie.
Voorbeeld van de Sierkip
Afbeelding 3: voorbeeld van de Sierkip.

Benodigdheden

 • Gecoat staaldraad (6 meter)
 • Rocailles 50 gram. Bijvoorbeeld maat 11/0 maar je kan verschillende maten gebruiken.
 • Grotere kralen (het aantal en de grootte van de kralen ligt aan hoe vol en zwaar je 'm wilt hebben)
 • 2 ringetjes
 • Slotje

Instructies

 1. Knip 2 x 20 cm draad af voor de afwerking.
 2. Knijp op 15 cm van het begin van de lange draad (van 5.30 meter) een knijpkraal, zodat de geregen kralen er niet afvallen.
 3. Meng de rocailles en kralen door elkaar. Rijg ze allemaal op het gecoate staaldraad. Wissel hierbij rocailles met grote kralen af tot je 5.30 meter hebt geregen.
 4. Knijp op 15cm van het draadeinde een knijpkraal. Je heb nu een leeg stuk draad over tussen de knijpkraal en de rocailles.
 5. Neem het lege draad tussen de knijpkraal en de rocailles. Haal een munt van 20 of 50 cent langs de kale draad, op de manier waarop je krullen in een lintje trekt met een schaar.
 6. Schuif de aangeregen kraaltjes over de getrokken krullen tot je weer een recht stuk draad hebt.
 7. Trek hier weer met het muntje krullen en schuif vervolgens de kralen eroverheen. Herhaal dit tot alle kralen over de gekrulde draad zitten.
 8. Zet een knijpkraal vast op het andere uiteinde, zodat de kralen niet meer verschuiven. Neem beide uiteinden samen en schuif over beide draden een knijpkraal. Knijp deze plat. Neem beide uiteinden in je handen. Trek de dubbele streng goed uit en vouw de ketting nogmaals dubbel, je hebt nu 4 strengen. (Je kunt dit nogmaals doen tot je de gewenste dikte en lengte van de ketting hebt. Mijn voorkeur gaat uit naar 4 strengen.)
 9. Vouw 20cm vanaf het midden aan één kant om de lussen van de strengen. Zet deze vast met een knijpkraal. Rijg op deze beide draden samen 2 rocailles, 1 knijpkraal, 1 grote kraal. Steek de draden door het ringetje van het slotje, dan terug door de knijpkraal en knijp deze plat. Herhaal deze werkwijze aan de andere kant van de lussen maar dan met splitring voor het slotje.


© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden