Kralen.com > Instructies > Rijgen > Kettingen > Grote bloemen

Grote bloemen

Hennie heeft een leuk bloemenpatroon bedacht. Hennie heeft 15/0 kraaltjes, delica’s en C-lon garen gebruikt. Je kunt uiteraard ook grotere maat kralen gebruiken.

Benodigdheden

 • Rocailles voor de bloem
 • Rocailles voor het hart van de bloem
 • Rocailles voor boven de bloem
 • Sluiting
 • Garen, bijvoorbeeld nymo of c-lon.
De grootte van de kralen maakt niet uit. Wel moet je voor de bloem hetzelfde formaat kralen gebruiken. Het hartje van de bloem mag eventueel groter of kleiner zijn.

Instructies

Deze techniek is kort samengevat in twee onderwerpen te verdelen, namelijk:
 1. De bloemen rijgen.
 2. Een rij boven de kralen rijgen zodat de bloemen mooi voorgevormd kunnen zijn voor het sieraad.

Instructies bloem

 1. Je begint met het rijgen van het hart van de bloem. Rijg 5 kralen. Knoop de draad vervolgens vast. Rijg de draad door 1 reeds geregen kraal.
  Afbeelding 1: stap 1.
 2. Vervolgens rijg je het blaadje van de bloem, die uit 19 kralen bestaat: 9 voor de linkerkant, 9 voor de rechterkant en 1 in het midden. Rijg de draad vervolgens door de eerste kraal van het hart en de tweede.
  Afbeelding 2: stap 2.
 3. Je gaat nu het tweede blaadje rijgen dat verbonden moet worden met het eerste blaadje. Rijg 16 kralen. Rijg de draad vervolgens door 3 kralen van het eerste blaadje. Rijg de draad vervolgens weer door 2 kralen van het hartje.

  Afbeelding 3: stap 3.
 4. Herhaal met stap 3 tot je 4 blaadjes hebt geregen.
  Afbeelding 4: rijg alle blaadjes.
 5. Rijg na je vierde blaadje de draad door 1 kraal van het hartje en 3 reeds geregen kralen van het eerste blaadje. Rijg vervolgens 13 kralen. Rijg de draad vervolgens door de 3 reeds geregen kralen van het derde blaadje. Je bent nu klaar met je eerste bloem.
  Afbeelding 5: blaadjes rijgen.
 6. Rijg de draad door twee reeds geregen kralen van het hart. Rijg de draad vervolgens door 10 kralen van het derde blaadje.

  Je gaat nu je tweede bloem rijgen.
  Afbeelding 6: let goed op waar de draad moet eindigen.
 7. Rijg 9 kralen voor het eerste blaadje. Rijg vijf kralen voor het hart. Rijg de draad door de eerste reeds geregen kraal van het hart. Rijg 9 kralen voor het blad. Rijg de draad door de middelste kraal van het blaadje van de vorige bloem. Rijg de draad door de eerste 9 reeds geregen kralen van het blaadje. Rijg de draad door 2 reeds geregen kralen van het hart.
 8. Rijg 16 kralen. Rijg de draad vervolgens door 3 kralen van het eerste blaadje. Rijg de draad vervolgens weer door 2 kralen van het hartje. Herhaal tot je 4 blaadjes hebt geregen.
 9. Rijg na je vierde blaadje de draad door 1 kraal van het hartje en 3 reeds geregen kralen van het eerste blaadje. Rijg vervolgens 13 kralen. Rijg de draad vervolgens door de 3 reeds geregen kralen van het derde blaadje.
 10. Rijg de draad door twee reeds geregen kralen van het hart. Rijg de draad vervolgens door 10 kralen van het derde blaadje.
 11. Ga zo door met stap 7 t/m stap 10 tot je sieraad lang genoeg is.
  Afbeelding 7: meerdere bloemen op een rij.
Zodra je sieraad lang genoeg is kun je beginnen met het rijgen van de bovenste rij. Met behulp van de bovenste rij kun je het sieraad een mooie, ronde vorm geven, zodat het goed om je hals past.

Instructies afwerking

 1. Rijg de draad door de reeds geregen kralen van je laatste bloem tot je bij het midden van het derde blaadje bent.
  Afbeelding 8: stap 12.
 2. Rijg 10 kralen.
 3. Rijg vervolgens het benodigde aantal kralen tot je sieraad ongeveer lang genoeg is. Bij dit voorbeeld zijn vijftien kralen gebruikt.
 4. Knoop de sluiting vast.
 5. Rijg de draad vervolgens terug door de kralen die je bij stap 14 hebt geregen.
 6. Rijg vervolgens een aantal kralen tot je de draad door 3 kralen van de bloem kan rijgen. Het aantal kralen hangt af van de grootte van de kralen. Door niet teveel en niet te weinig kralen te rijgen kun je een mooie ronde vorm maken.
 7. Rijg de draad door drie kralen van de bloem.
 8. Vervolgens moet je een aantal kralen rijgen voordat je de draad weer door 3 kralen van de volgende bloem kunt rijgen. Het aantal kralen hangt af van waar je bent. Bij de bloemen in het midden kun je het beste 14 kralen rijgen omdat de bloemen dichter bij elkaar moeten zitten dan de bloemen aan het eind. Bij de buitenste bloemen kun je bijvoorbeeld het beste 16 kralen rijgen. Het aantal hangt af van de grootte van de kralen en hoe je je sieraad gevormd wil hebben. Je kunt dit dus het beste even uitpuzzelen en de draad weer een stukje ophalen als je teveel of te weinig kralen tussen de bloemen hebt geregen.
 9. Ga zo door tot bij de laatste bloem.
 10. Rijg 15 kralen.
 11. Rijg vervolgens evenveel kralen als bij stap 14.
 12. Knoop de sluiting vast.
 13. Rijg de draad terug door de kralen die je bij stap 21 hebt geregen.
 14. Rijg 10 kralen.
 15. Rijg de draad door een aantal kralen van het eerste blaadje van de buitenste bloem.
  Afbeelding 9: stap 21 t/m 26.
 16. Knoop de draad om de reeds geregen draad. Rijg de draad door een aantal kralen en knip de uitstekende draad zo kort mogelijk af.
Afbeelding 10: creatie van Hennie.


© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden