Print pagina

Memory wire

Memory wire wordt ook wel spiralen genoemd. Het is stevig metaal met een vaste vorm. Het voordeel van memory wire is dat je de armband heel makkelijk om kunt doen. Verder kun je zelf bepalen hoe breed je de armband wil maken.

Benodigdheden

 • Memory wire
 • Kralen
 • Rondbektang voor het buigen van oogje en sterke kniptang voor het knippen van de memory wire

Instructies

 1. Memory wire bestaat uit meerdere ringen. Het werkt het makkelijkst als je vantevoren bepaalt hoeveel ringen je vol wil rijgen. Neem een extra marge voordat je het knipt. Er moeten namelijk nog oogjes gebogen worden. Ook heb je bij grote kralen meer memory wire nodig dan bij hele kleine kralen. Buig vervolgens een oogje aan één kant.
  Afbeelding 1 en 2: buig een klein oogje zodat de kralen er niet af kunnen rollen.
 2. Het rijgen kan beginnen! Je kunt bijvoorbeeld leuk symmetrisch rijgen of juist alle kralen door elkaar heen. Duw de kralen af en toe naar het begin van de memory wire, zodat het mooi strak ligt en je meteen kan zien hoe ver je al bent.
  Afbeelding 3: rijg de kralen.
  Afbeelding 4: duw alle kralen vervolgens naar het begin van de memory wire.
 3. Zodra je klaar bent kun je het laatste oogje buigen. Weer er zeker van dat alle kralen strak tegen elkaar zijn geregen. Zorg dat er minimaal 1 cm memory wire overblijft. Pak deze vast met een rondbektang en buig een stevig oogje.

Tips

 • In plaats van een oogje te buigen is het ook mogelijk de kralen vast te lijmen. Sommigen gebruiken deze truc. Wij persoonlijk niet, aangezien je dan toch kans hebt dat het los kan raken.
 • Je kunt ook eventueel een leuk bedeltje bevestigen aan het ringetje, als extra versiering
 • Het is ook mogelijk bijvoorbeeld 3 losse spiralen te rijgen in combinatie met verdelers. Het voordeel is dat het dan een precieze vaste vorm heeft. Ook kun je makkelijker zorgen dat precies dezelfde kralen naast elkaar zijn tijdens het dragen. Het is wel iets lastiger dan 3 gehele spiralen rijgen, aangezien je nu extra goed moet opletten dat het strak genoeg is afgewerkt. De verdelers moeten namelijk mooi recht zitten. Tenzij je het expres scheef wil hebben natuurlijk.
  Afbeelding 5: memory wire armband met verdelers.