Kralen.com > Instructies > Rijgen > Armbanden > Elastiek

Elastiek

Kralen rijgen met elastiek is heel eenvoudig, mits je elastiek dun genoeg is en je kralen niet te klein. Met nylonelastiek passen bijna alle soorten kralen.

Benodigdheden

 • Nylonelastiek
 • Kralen. Bij dit voorbeeld zijn rocailles gebruikt.

Instructies

 1. Neem een klos elastiek. Knip de draad niet af: dan hoef je ook niet van tevoren de precieze lengte te beslissen. Begin gewoon met rijgen. Als je wilt kun je een leuk symmetrisch patroon maken. Wissel het patroon dan bijvoorbeeld om de 16 cm af. Bijvoorbeeld eerst 3 om 3 kralen en vervolgens 10 om 10. Dat maakt het wat afwisselender.
  Afbeelding 1: rijg een aantal kralen.
  Afbeelding 2: rijg eventueel verschillende patronen.
 2. Ga zo door tot de gewenste lengte. Controleer eerst of de lengte precies goed is: niet te lang en niet te kort. Als dat zo is, kun je beginnen met het afwerken. Maak een stevige knoop volgens onderstaande tekening.
  Afbeelding 3: knoop volgens bovenstaande tekening. Tekening afkomstig van http://www.fishingcairns.com.au/
 3. Doe vervolgens een druppeltje nagellak op de knoop, om zeker van te zijn dat het nooit los zal gaan. Je kunt het uiteinde vervolgens zo kort mogelijk afknippen. Andere optie is het uiteinde door reeds geregen kralen rijgen. Nadeel daarvan is dat het tijdens het dragen alsnog uit de kralen kan loskomen. Indien de kralen een redelijk klein gat hebben, kun je de kraal eventueel ook over het knoopje duwen. Het knoopje blijft dan verstopt in de kraal.

Tips

 • Er zijn verschillende soorten elastiek dat je hiervoor kunt kopen: nylonelastiek is het meest gebruikte. Katoenelastiek is ook een optie, maar het uiteinde gaat na een tijdje rafelen waardoor het rijgen lastiger gaat. Dit kun je eventueel oplossen door wat nagellak over het uiteinde te doen.
 • Sommigen geven de tip voordat je begint te rijgen het elastiek even goed uit te rekken. Het kan namelijk zijn dat het elastiek tijdens het dragen ietwat uitrekt. Door het al voor het rijgen uit te rekken zal dit geen probleem zijn. Het elastiek blijft elastisch en zal niet zomaar breken.
 • Je kunt ook eventueel verdelers gebruiken en meerdere strengen met elastiek rijgen. Het voordeel hiervan is dat de armband dan erg makkelijk aan / uit gaat en mooi strak om de pols valt.


© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden