Kralen.com > Instructies > Figuren > Instructies platte figuren > Kerstkrans

Kerstkrans

Het leuke van dit patroon is dat het vooral een kwestie van improviseren is. Je rijgt een cirkel waar je steeds omheen rijgt. Door iedere keer een andere hoeveelheid met een andere kleursamenstelling te rijgen, krijg je iedere keer weer een unieke kerstkrans. Voor dit voorbeeld zijn groene, rode en witte kralen gebruikt.

Benodigdheden

 • IJzerdraad, maximaal 0,4 mm dik.
 • Rocailles, bijvoorbeeld groen, rood en wit. Maat 6/0, 8/0 of 11/0. Bij dit voorbeeld is maat 8/0 gebruikt.

Instructies

 1. Knip circa 60 centimeter ijzerdraad.
 2. Je begint met het rijgen van een cirkel. Hoeveel kralen je moet rijgen hangt af van de gewenste grootte van de kerstkrans. Bij dit voorbeeld is er begonnen met 24 groene kralen. Na het rijgen van 24 kralen rijg je de draad weer door de eerste geregen kraal zodat er een cirkel ontstaat.
 3. Rijg vervolgens een aantal kralen, bijvoorbeeld 2 groene, 1 rode en 3 groene kralen.
 4. Rijg de draad vervolgens door een reeds geregen kraal van de cirkel. Je moet zorgen dat de draad vrij strak tegen de cirkel aanzit. Je kan de draad bijvoorbeeld door de 5de kraal van de eerste cirkel vanaf het begin rijgen.
 5. Ga steeds door met stap 2 en 3 tot de kerstkrans groot genoeg is. Een kerstkrans is meestal het mooist als hij 3 rijen breed is. Het kan echter ook mooier zijn met minder of juist meer rijen; dit hangt af van de grootte van de cirkel.
  Afbeelding 1: Na het rijgen van een aantal kralen rijg je de draad weer door een reeds geregen kraal.
 6. Werk de draad af zodra de kerstkrans groot genoeg is. Indien je de krans wilt gebruiken als kerstversiering moet je een lusje overhouden zodat je er een haakje aan kunt bevestigen. Je werkt de draad af door de draad een aantal keren om een reeds gebruikte draad te draaien. Rijg de draad vervolgens door een aantal kralen en knip het resterende gedeelte af.
  Afbeelding 2: Voorbeeld kerstkrans.


© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden