Kralen.com > Instructies > Figuren > Instructies 3d figuren > Tips

Tips

 • Je kunt altijd zelf aanpassingen maken door bijvoorbeeld andere kleuren kralen te kiezen. Soms zijn de patronen te moeilijk gemaakt, waardoor je zelf misschien een makkelijker oplossing ziet om het beestje te maken.
 • Wanneer je een volwassen dier en een baby dier zou maken, kun je voor het volwassen dier kralen nemen met een doorsnede van 4, 4,5 of 5 mm. Voor het baby dier neem je dan kralen met een doorsnede van 2,6 tot 3 mm. Beide dieren vlecht je volgens hetzelfde patroon.
 • Het draad mag bij het werken nooit gevormd worden door lussen/ knikken. Je moet wanneer er een lus ontstaat of wanneer de draad knikt, de lus en/ of knik er zo snel mogelijk weer uithalen, door het draad glad te strijken. Lussen en knikken moet je daarom altijd voor het afhechten van de draden boogvormig terugsteken en met je vingers het draad glad maken.
 • Tel voordat je begint met werken van het hele patroon alle kralen die in een rij zitten en schrijf het aantal naast elke rij. Dit voorkomt dat je steeds moet tellen bij een rij, en wanneer je het patroon vaker wilt gebruiken hoef je niet steeds opnieuw te tellen.
 • Hoe kun je zien of een patroon plat of 3D is? Dit kun je zien op de foto die meestal bij het patroon staat afgebeeld wanneer het dier af is. Wanneer er geen foto bij staat: bij platte patronen zie je in 1 oogopslag wat het patroon is. Het dier is compleet. Bij de 3D patronen kunnen de rijen meer inspringen, en kun je soms niet zien wat het patroon voorstelt.

  Zoals ik al eerder heb aangegeven is in een patroon van een 3D dier om de twee rijen een lijn aangegeven, zodat je kunt zien wat een bovenrij en wat een onderij is. Deze lijnen staan niet in een plat patroon aangegeven.
 • Zoals de meesten wel zullen weten worden kleine kralen ook wel rocailles genoemd. Rocailles hebben een andere maat, geen mm maat. Hieronder heb ik in een tabel aangegeven welke mm maten er bij de rocailles maten horen.
  Rocailles maatMm maat
  5/0 4,0
  6/0 3,5
  7/0 3,2
  8/0 3,0
  9/0 2,5
  10/0 2,2
  11/0 2,0
  12/0 1,8
  13/0 1,5
  14/0 1,2
 • Als je met een dier bezig bent en je denkt, dit wordt niets, zet dan even door. Soms moet je wat verder zijn met een dier voor het iets voor stelt.
Heel veel succes bij het maken van alle dieren!!

© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden