Print pagina

Benodigdheden

Voor het maken van een kralendier (plat en/of 3D) heb je de volgende materialen nodig:
 1. Kralen
  Je kunt het beste kralen nemen met een doorsnede van 2,6 tot 3 mm. Welk soort kralen je kiest; hout, plastic, glas (transparant, opake en/ of mat) ligt een beetje aan het dier dat je wilt maken en wat je eigen voorkeuren zijn. Zelf vind ik glaskralen het mooiste effect geven. Let wel goed op dat je geen kralen kiest met een te klein gat. Door voor kralen met grotere gaten te kiezen, kan het messingdraad nog makkelijk drie keer door de kraal, waarmee je de kans verkleint dat de kraal gaat knappen. Kralen met een doorsnede van 3,6 mm zijn goed te gebruiken voor neuzen en/of ogen.
 2. Messingdraad
  Om een kralendier te kunnen maken heb je messingdraad van 0,3 mm doorsnede nodig. Hierdoor wordt je dier stevig en stabiel. Ook bloembinddraad van 0,3 mm is goed te gebruiken.

  De lengte van de draden die je nodig hebt om het lichaam van een dier te kunnen maken staan (meestal) apart aangegeven bij het patroon. Voor het maken van de details (oren, armen, benen, vleugels, staarten, enz) heb je afhankelijk van de grootte van het detail een apart stuk messingdraad nodig. Ook deze lengte staat meestal apart vermeld bij het patroon.
 3. Gereedschap
  Je hebt een kniptang nodig om de draden af te knippen. Een telefoontang (platbektang) om de draaduiteinden te verdraaien bij het afhechten en eventueel de draden door de kralen te trekken. Een brei- en/of haaknaald om de kop, het lichaam of details van het dier te vormen. Een meetlint om de draden af te meten.
Afbeelding 1: de benodigdheden.