Kralen.com > Tips > Adressen > Workshop tip Zilverklei > Middenbeemster - Goudsmid-Mirjam

Middenbeemster - Goudsmid-Mirjam

Zaterdag 30 december 2006 heb ik een leuke workshop gevolgd bij Mirjam. Het was een leuke leerzame workshop en ik ben heel blij met het resultaat. Op deze pagina kun je informatie vinden over de nieuwe populaire hobby van tegenwoordig, namelijk Artclay silver.

Artclay silver bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes, een bindmiddel en water. Het verschil met sterling is dat de artclay silver 99,9% puur is. In zilver met het keurmerk 925 (ook wel sterling zilver genoemd) is van de 1000 gram, 75 gram andere metalen. Deze metalen zijn toegevoegd om het zilver wat extra hardheid te geven. Een nadeel van deze toevoeging is dat het allergische reacties kan veroorzaken. Dus bij sieraden gemaakt van zilverklei is de kans op allergische reacties kleiner.

Silverclay kan in elke gewenste vorm tot een sieraad geboetseerd worden en er zijn oneindig veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een hanger, oorbellen, kralen of zelfs een ring. In het atelier zijn vele mooie voorbeelden te vinden, om je op ideeën te brengen wat je zou kunnen maken.

Afbeelding 1 en 2: voorbeelden creaties van Mirjam
Tijdens de workshop begin je eerst met het oefenen van DAS klei, zodat je leert hoe je het beste kunt kneden en vormen. Vervolgens begin je met 10 gram echte zilverklei, om je eigen creatie te maken. Ikzelf had het maken van kralen gekozen. Je gebruikt hiervoor kralen en hangers die gemaakt zijn van kurk. Via een artclay-spuit kan er dan zilverklei opgebracht worden. Een andere deelnemer heeft besloten een ring te maken. Het leuke van deze workshop is dat je veel vrijheid hebt om je eigen ontwerp te maken.

Afbeelding 3 en 4: voorbeelden hoe de kralen versierd worden.
Afbeelding 5 en 6: dit zal als versiersel voor de ring gebruikt worden.
Zodra de vorm gereed is moet de klei drogen. Vervolgens wordt het gebakken in een oven met een temperatuur van circa 800 graden. Hierdoor wordt de zilverstructuur dichter en sterker en verdwijnt de kurk. Doordat het bindmiddel en vocht verdwijnen, krimpt de klei 8 – 10% en blijft er 99,9% puur zilver over. Bij het maken van een ring moet je dus rekening houden met het feit dat het iets zal krimpen.

Afbeelding 7 t/m 9: de objecten drogen zodat het gebakken kan worden in de oven.
Afbeelding 10 en 11: de kralen koelen langzaam af en de laatste beetje kurk verdwijnt.
Nadat het gebakken is, is de klei mat wit. Door te schuren met bijvoorbeeld schuurpads komt de mooie glans tevoorschijn.
Afbeelding 12: de kralen worden op verschillende manieren geschuurd.
Afbeelding 13: de rechterkraal is bewerkt, de linkerkraal nog niet.
Zie hieronder de resultaten van mijn kralen en de ring van de deelnemer:
Afbeelding 14 t/m 16: ik heb 2 ronde kralen en 1 grote platte ronde kraal gemaakt. Deze kunnen met verschillende kralen gecombineerd worden.
Afbeelding 17: de creatie van de andere deelnemer
Er zijn dus veel mogelijkheden met silver artclay en er is geen ervaring voor nodig. Als je het eenmaal hebt geleerd en thuis verder wilt gaan, dan is het ook mogelijk zonder een speciale oven in huis te hebben. Zilverklei kan namelijk ook gebakken worden op het gasfornuis of met een crème brulée brander. Voor het werken met kurkklei en/of zirconia’s is wel een oven nodig.

Goudsmid-Mirjam geeft workshops van 10.00 tot 17.00 uur, dit is inclusief een lekkere lunch, of een verkorte workshop die zo’n 3,5 uur duurt. Behalve workshops is het ook mogelijk een cursus van 7 lessen te volgen. Ga naar www.goudsmidatelier-mirjam.nl voor meer informatie.

© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden