Kralen.com > Tips > Adressen > Workshop tip Zilverklei > Assen - Angels Art & Design

Assen - Angels Art & Design

Zaterdag 18 oktober 2008 heb ik samen met een vriendin en nog 2 deelneemsters een gezellige en geslaagde workshop gevolgd bij Angels Art & Design in Assen. Op deze pagina kun je lezen wat zilverklei inhoudt en hoe zo´n workshop in zijn werk gaat.

Allereerst over zilverklei. Zilverklei bestaat uit hele kleine zilverdeeltjes, een bindmiddel en water. Zodra de klei is gebakken, blijft er alleen 99,9% puur zilver over. In zilver met het keurmerk 925 (ook wel sterling zilver genoemd) is van de 1000 gram, 75 gram andere metalen. Deze metalen zijn toegevoegd om het zilver wat extra hardheid te geven. Een nadeel van deze toevoeging is dat het allergische reacties kan veroorzaken. Dus bij sieraden gemaakt van zilverklei is de kans op allergische reacties kleiner. En ondanks dat het vrijwel puur zilver is, blijft het sterk genoeg en is het niet buigzaam.

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden van wat met zilverklei gemaakt kan worden. Alle deelnemers van deze workshop hebben gekozen voor een ring.

Voordat we met de echte zilverklei beginnen, wordt er geoefend met DAS klei. Je kunt hiermee oefenen hoe het kneden in zijn werk gaat en bedenken hoe je de klei kan verwerken tot je idee. Daarna begin je met de echte zilverklei.

Zilverklei krimpt iets tijdens het bakken. Je kijkt daarom eerst welke ringmaat je nodig hebt en telt daar vervolgens 3, 4 of 5 maten bij op, afhankelijk van de breedte van de ring die je maakt. Deze ring markeer je vervolgens om een houten stok, zodat je precies weet op welk punt van de stok je de zilverklei moet plaatsen.

Met behulp van 2 dunne latjes kun je de klei op de juiste dikte rollen. Als je echter niet een platte ring wilt maken, maar een rondgevormde, kun je beter met je hand kneden en rollen tot je de gewenste dikte, breedte en lengte heb bereikt.
Afbeelding 1: 2 plankjes zodat de klei tot de juiste dikte gerold kan worden. 1 houten ringenstok waar de ring uiteindelijk omheen gemaakt zal worden.
Zodra je met de klei een juiste vorm hebt gemaakt die lang genoeg is, kun je het om de houten stok draaien. Met behulp van een nat kwastje, zilverklei in pastavorm, en allerlei andere hulpmiddelen zorg je dat de uiteindes van de stukjes klei aan elkaar vast komen te zitten, zodat de ring 1 geheel wordt.
Afbeelding 2: de basis van de ringen is nu gevormd. Er zijn 2 platte ringen en 2 ronde ringen.
Zodra de basis gereed is kun je het, met behulp van een föhn, drogen. Na lang föhnen is het dan stevig genoeg om het van de stok af te kunnen halen. Vervolgens kun je beginnen met het wegvijlen en schuren van oneffenheden en het verder versieren.
Afbeelding 3: de ringen zijn nu droog genoeg om te vijlen, schuren en verder te versieren.
Afbeelding 4: extra foto droge ringen
Ikzelf heb besloten de ringen te versieren met balletjes. Ik heb eerst acht balletjes gemaakt in verschillende groottes. Deze zijn vervolgens met behulp van zilverklei pasta aan de ring bevestigd.
Afbeelding 5: ring en kleine balletjes
Twee andere ringen zijn versierd met pasta. Met behulp van zilverklei in een tube kun je de ring versieren met mooie sliertjes. De andere ring is versierd met een zirconiasteentje. Verder zijn er met behulp van een vijltje twee streepjes gemaakt.
Afbeelding 6: alle ringen zijn nu gereed om te bakken.
De ringen worden hierna voor circa 15-20 minuten gebakken in een oven rond de 750 graden. Zodra het bakken klaar is moeten de ringen even afkoelen. De ringen zijn vervolgens mat wit en iets kleiner (gekrompen).
Afbeelding 7: alle ringen zijn nu gebakken. Ze zijn nu mat wit en moeten nog gepolijst, geschuurd en eventueel gevijld worden.
De ringen kunnen vervolgens met allerlei hulpmiddelen geschuurd, gevijld en gepolijst worden om het mooi glanzend te krijgen.
Afbeelding 8: de ring is nu een beetje geschuurd.
Indien gewenst is het ook mogelijk de ring na het schuren te oxideren. Door de ring in zwavellever in heet water en vervolgens koud water te dopen wordt het helemaal zwart of koperachtig. Zodra je begint te poetsen verschijnt weer de zilverkleur, behalve bij de plekjes waar je niet makkelijk bij kan. Het maakt het zilver minder ‘wit’ en zorgt dat het reliëf beter te zien is, een antiekzilver effect.
Afbeelding 9 t/m 11: door de ring te oxideren wordt het zwart.
Afbeelding 12: ring gemaakt door Jolien.
Afbeelding 13: ring gemaakt door Joke.
Beide niet geoxideerd.
Afbeelding 14: ring gemaakt door Anna.
Afbeelding 15: ring gemaakt door Sandra.
Beide zijn geoxideerd.
Afbeelding 16: de ringen van alle deelnemers
Kortom, zilverklei biedt veel mogelijkheden en het is mogelijk een versierde ring te maken binnen 1 dag. Het is al vanaf een groep van 2 personen mogelijk een workshop te volgen. Ook is er iedere maand een dagworkshop waarvoor je individueel kunt aanmelden (minimaal 2 aanmeldingen nodig). De workshop wordt gegeven in een gezellig tuinhuis in Assen, maar het is ook mogelijk op een andere, of eigen, locatie een workshop te volgen. Ga voor meer informatie naar www.angels-artanddesign.nl, waar het overigens ook mogelijk is zilverklei te bestellen.



© 2000 - 2024 Kralen.com - Alle rechten voorbehouden