Print pagina

Basis punniken

Benodigdheden

  • Punnikklosje
  • Haaknaald om mee te punniken
  • Kralen, bijvoorbeeld rocailles
  • Nylondraad (dikte +- 0.4 mm)
    Afbeelding 1: de benodigdheden.

Instructies

  1. Neem een klos nylondraad en rijg rocailles. Voor een armband gepunnikt met rocailles heb je ongeveer één meter nodig. Het is gemakkelijker als je een complete rol nylondraad kunt gebruiken, waarvan het draad nog niet is afgeknipt, want dan kun je gewoon rijgen zonder dat het eraf kan rollen.
    Afbeelding 2: rijg alle benodigde kralen.
  2. Steek de draad van boven naar onder door het punnikklosje. Het uiteinde moet namelijk onderaan hangen. Draai de draad vervolgens diagonaal om de krammetjes. Dus je begint bijvoorbeeld eerst onder, vervolgens boven, vervolgens links, vervolgens rechts en vervolgens terug naar links. Je hebt nu dus cirkels om ieder krammetje en kunt dan beginnen met punniken.
    Afbeelding 3 en 4: bevestig de draad op het klosje.
  3. Je kunt nu beginnen met punniken. Eerst span je de draad tegen het krammetje, boven het lusje. De onderste draad is dan de al gespannen draad en de bovenste draad de nieuwe gespannen draad, die je gespannen houdt met je hand. Vervolgens trek je de onderste draad over de bovenste draad heen met de haaknaald. Je moet de bovenste draad dan stevig vasthouden omdat die anders los komt en mee naar boven gaat. Het is de bedoeling dat je de onderste draad over de bovenste draad trekt, waardoor de bovenste draad vast zit. De onderste draad is dan de 'nieuwe' draad, de bovenste draad is de 'al gespannen' draad, die je dus over de 'nieuwe' draad trekt. Dat is de eerste steek. Maak zo een aantal steken, zodat je een basis hebt.
    Afbeelding 5: span het draad tegen het krammetje, boven het lusje.
    Afbeelding 6: pak het onderste draad met de haaknaald.
    Afbeelding 7: trek het onderste draad over het krammetje.
  4. Duw een aantal kralen tegen het laatst gebruikte krammetje. Hoeveel kralen hangt af van de grootte van de kralen en de afstand tussen de krammetjes. Bij dit voorbeeld zijn er steeds 3 rocailles tussen de krammetjes geregen.
    Afbeelding 8: duw een aantal kralen tussen 2 krammetjes.
  5. Punnik het draad vervolgens over het krammetje.
    Afbeelding 9: punnik het draad.
  6. Herhaal deze stappen: rijg dus een aantal kralen tussen de krammetjes en punnik vervolgens het draad.
    Afbeelding 10 en 11: punnik het draad met tussen de krammetjes geregen kralen.
  7. Zo ga je steeds door met kralen duwen tussen de krammetjes en punniken. Het kost even geduld, maar na een tijdje steken de reeds gepunnikte kralen onder het klosje uit en kun je het resultaat zien.
    Afbeelding 12: uiteindelijk wordt het resultaat zichtbaar.
  8. Zodra het lang genoeg is kun je het gaan afwerken. Dat doe je op een vrij eenvoudige manier. Je rijgt de draad van boven naar onder door alle 4 lussen. Vervolgens kun je je creatie van het punnikklosje afhalen. Als je het niet op deze manier afwerkt gaat een groot deel van het gepunnikte draad weer los als je het uit het punnikklosje haalt. Er zitten namelijk geen knopen in. Je kan het daarom weer heel gemakkelijk uit elkaar halen. Door deze manier van afwerken kun je de gepunnikte lussen niet gemakkelijk uit elkaar halen.
    Afbeelding 13: rijg het draad door de lussen zodat de creatie goed blijft.
  9. Maak vervolgens een aantal stevige knopen en werk het af met een sluiting. Als je een armband hebt gemaakt kun je het ook zonder een sluiting afwerken door de twee uiteindes van de armband aan elkaar te knopen. De armband rekt immers, dus kun je de armband ook zonder een sluiting om doen.

Tips

  • Bij sommige hobbywinkels verkopen ze verschillende soorten punnikklosjes, bijvoorbeeld met zes krammetjes in plaats van vier, of meer afstand tussen de krammetjes. Hiermee zal de creatie weer heel anders zijn, of kun je bijvoorbeeld grotere kralen mee punniken.
  • Het is ook mogelijk te punniken zonder kralen, en dan later kralen IN het gepunnikte lusje te duwen. Let wel op dat je dan beter een groter punnik klosje kunt gebruiken, zodat er ook grotere kralen in passen.
  • Je kunt punniken met kralen in precies dezelfde maat en tussen ieder krammetje evenveel kralen zodat het een strak sieraad wordt. Je kunt echter ook een mix maken van kralen in verschillende maten. Door dan ook steeds andere kralen tussen de krammetjes te duwen en ook eventueel minder strak te punniken, wordt het veel losser en gevarieerder.
    Afbeelding 14: armband strak gepunnikt, met kralen in één maat en een standaard hoeveelheid kralen tussen de krammetjes.
    Afbeelding 15: armband losser gepunnikt, met verschillende maten kralen en verschillende hoeveelheden kralen tussen de krammetjes.